Bitcoin halving nedir sorusu, kripto para yatırımcılarının sıklıkla araştırdığı bir konu. Belirli dönemlerde meydana gelen halving, bütün kripto para piyasasını yakından etkilediği için herkesin ilgisini çekiyor. Bu nedenle yatırımcılar, halving nedir ve halving olunca ne olur gibi sorulara yanıt aramaya çalışıyor. İşte, halving hakkında merak edilenler…

İçeridekiler

    Bitcoin Halving Nedir?

    Bitcoin halving ne demek diye merak edenlerin, öncelikle Bitcoin madenciliğini detaylı şekilde anlaması gerekir. Bitcoin madenciliği özetle, gerçekleşen transfer işlemlerini onaylayan ve kalıcı olarak herkese açık şekilde blokzincire işleyen matematiksel doğrulama işlemi olarak açıklanabilir. Bu işlemi gerçekleştirenler madenci olarak anılır ve madenciler doğrulama işlemlerini tamamlayınca bir miktar BTC ödülü kazanır. Buna göre, üretilen her bir blok başına 6.25 BTC ödül dağıtılır. Bitcoin zincirinde bloklar arası üretim süresi 10 dakikadır. Yani, her 10 dakikada, 6.25 adet BTC üretilir.

    Kelime anlamı olarak yarılanma şeklinde adlandırılan halving ise, Bitcoin’de dağıtılan blok ödüllerinin yarı yarıya azalmasını ifade eden bir kavramdır. Bitcoin zincirinde, her 210 bin blok üretiminden sonra halving, yani yarılanma gerçekleşir. Birkaç yılda bir tekrarlanan halving işlemi, gittikçe zorlaşan blok üretimi ve artan enerji harcamasına karşı Bitcoin fiyatlamasının enflasyondan korunmasını sağlar. Bu sisteme göre, her halving sonunda üretilen Bitcoin miktarında azalma olur ve piyasaya daha az ürün sürülür. Dolayısıyla Bitcoin her halvingden sonra, piyasada daha nadir bulunan değerli bir ürün haline gelir.

    Bitcoin Halving Tarihleri (Geçmiş)

    Yatırımcılar ve madenciler için oldukça önemli bir olay olan halving Bitcoin miktarını kısıtlar ve piyasada yeterli talep olduğunda fiyatların artmasını sağlar. Bu nedenle 210 bin blokta bir gerçekleşen halving işlemi, herkes tarafından yakından takip edilir. Bu süre, yaklaşık olarak 4 yıla denk gelir. Bitcoin’in halving döneminde yaptığı hareketleri analiz etmenin en güzel yolu, geçmiş Bitcoin halving tarihleri ve verilerini incelemekten geçer.

    • Bitcoin’de ilk halving ya da blok ödül yarılanması, 28 Kasım 2012 tarihinde gerçekleşti. Bu tarihe kadar oluşturulan bütün bloklar için 50 BTC’lik ödül ödendi ve 210 bininci bloktan sonra ödenen ödül miktarı 25 BTC’ye düşürüldü.
    • İkinci halving, 9 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşti ve 420 bininci blok üretiminin tamamlanmasından sonra 25 BTC yerine, 12.5 BTC ödül dağıtılmaya başlandı.
    • Üçüncü halving, 11 Mayıs 2020 tarihinde yapıldı ve blok başına dağıtılan ödül 6.25 BTC oldu.

    Bitcoin fiyatını enflasyondan koruyan halving, son Bitcoin’in üretileceği 2140 tarihine kadar devam etmesi planlanan bir prosedürdür. Buna göre, ağdaki performans aynı kalırsa 21 milyonuncu Bitcoin’in üretiminde sonra, son bir halving işlemi gerçekleşecek ve bunun sonunda madencilere 1 Satoshi (0,00000001 BTC) ödül dağıtılacaktır. Son BTC’nin çıkarılmasından sonra artık madenci ödülü dağıtılmayacak, bunun yerine madenciler işlem başına komisyon alacaktır.

    Eğer siz de madencilik yapabileceğiniz en iyi Bitcoin siteleri nelerdir diye merak ediyorsanız bağlantıya tıklayarak öğrenebilirsiniz.

    Bitcoin 4. Halving Ne Zaman?

    Bitcoin halving, algoritmanın kodlamasına göre zamanı geldiğinde kendiliğinden gerçekleşen bir işlemdir ve fiyatlara direkt olarak etki eder. Bu nedenle Bitcoin 4. halving ne zaman konusunda merak eden çok sayıda yatırımcı bulunur. Geçmiş Bitcoin halving tarihleri üzerinden 210 bin blokluk üretim süresi hesaba katılırsa, 4. halving zamanı yaklaşık olarak Mayıs 2024’e denk gelir. 4. yarılanmadan sonra madencilere ödenen ücret 3.125 BTC olacaktır.

    Bitcoin Halving Olunca Ne Olur?

    Bitcoin’in temel fonksiyonlarından olan halving, BTC’nin itibari para birimlerinin aksine, sürümde dolaşan miktarı arttıkça enflasyon oranını sabit tutmak için gerçekleştirilir. Örneğin; Mayıs 2020’de gerçekleşen yarılanmadan sonra, BTC’nin yıllık enflasyon oranı %1,8’e çekildi. Bu değer, dünyanın en güvenilir merkez bankalarının hedeflediği değerden bile daha düşüktür. Bu nedenle, Bitcoin’in merkeziyetsizliğine ve başarısına olan güven halvingle desteklenir. Ayrıca Bitcoin halving, kazımı yapılan BTC miktarını azaltır ve daha önce kazılan ürünlerin piyasaya sürüm hızını yavaşlatır. Böylece madencilere uzun süre kazanç sağlar.

    Geçmiş verilere bakıldığında BTC’de her halving sonrası yüksek fiyatların test edilmiş olması, yatırımcıların Bitcoin halving ne zaman diye merakla beklemesine neden oluyor. Arz, talep dengesine bağlı olan Bitcoin fiyatında halving, arzı etkileyen en önemli unsurlardan sayılıyor. Piyasaya sürülen BTC miktarının yarıya düşürülmesi, alım talebini dengeleyecek şekilde fiyatı yükseltiyor. Ayrıca yarılanma, madencilik işlemlerinin zorlaşması ve gittikçe pahalı olması anlamına da geliyor. Bu nedenle, madencilerin zarar etmemesi için, yarılanma sonrasında belirlenen fiyatın zararı karşılayacak seviyede olması gerekiyor. Ancak bu konuda kesin bir analiz yapmanın mümkün olmaması, Bitcoin’in halving sonrası yapacağı hareketleri zamanla göreceğimizi gösteriyor.

    Eğer Halving yazımız ilginizi çektiyse ve kripto paralar ile ilgili daha farklı şeyler öğrenmek istiyorsanız bizi takip edebilirsiniz. Ayrıca Ont Coin Nedir ve Sand Coin Geleceği gibi Coin inceleme yazılarımızı da okuyabilirsiniz.

    Yazar

    2002 İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesinden mezun olduktan sonra Londra Üniversitesinde finansal piyasalar üzerine Master yaptı. Yaklaşık 4 yıldır kripto paralar ile ilgileniyor ve finans dünyasını yoğun bir şekilde takip ediyor. Yatırım tavsiyesi olmayan yorumlarını ve bilgilerini Kripto Para Dünyası adlı bloğunda okurları ile paylaşıyor. Böylece insanların bu dünyanın teknolojisine daha hakim olmasını sağlıyor.

    Bir yorum Yaz