Kripto paraların global ekonomi listelerinde yerini alması ve kullanım kolaylığı nedeniyle geniş bir kitle tarafından kabul görmesi kripto paralar caiz mi, helal mi soruların sorulmasına neden oldu. Para ekosistemine kısa sürede eklemlenen kripto paralar, bilinen ekonomileri benzersiz teknolojisiyle derinden etkiledi. Peki Kripto Paralar ve Bitcoin haram mı, değil mi? İşte bu konuda merak edilenler…

İçeridekiler

    Kripto Para Nedir?

    Kripto varlık ya da kripto para kavramı, kısa süre önce hayatımıza girmiş olsa da aslında bu teknoloji oldukça eskiye dayanıyor. Uzun yıllardır süren çalışmalar neticesinde, kullanıcı işlemlerini güvence altına alarak şifrelenen bu dijital varlıklar aslında sanal birer unsurdur. Nakit para ve bankacılık sistemini geliştirmek, merkeziyetsiz para birimleri oluşturmak için ortaya atılan bu kripto paraların arkasında blok zincir teknolojisi vardır.

    Bir ağ üzerindeki bilgileri şifreleyerek koruyan ve merkeziyetsiz bir hesap defteri gibi çalışan blok zincir, kullanıcıların kişisel hesap sahibi olmasına ve sistemdeki bilgileri kontrol etmesine izin verir. Blok zincir ağı üzerinde gerçekleşen bütün işlemler şeffaftır ve kullanıcılar tarafından kontrol edilebilir. Her bir bloğun bir önceki blokla ilişkili olduğu ve şifrelendiği bu sistem, kripto varlıkların güvenle korunmasına ve saklanmasına izin verir.

    Blok zincir ağı ile transfer edilen, merkeziyetsiz ve sanal bir değişim aracı olma amacı güden sanal varlıklar “kripto para” olarak adlandırılır. Kripto varlık denilince akla ilk olarak Bitcoin gelir. Bu nedenle sorular genelde “Kripto paralar günah mı?” değil de direkt “Bitcoin günah mı?” şekilde olmaktadır. 2009 yılında arzı kısıtlı bir para birimi olarak, Satoshi Nakamoto tarafından oluşturulan Bitcoin, merkezi olmayan ilk kripto varlıktır. Sistemin genel kabul görmesi ve piyasaları temelden etkilemesi nedeniyle sonraki yıllarda farklı teknolojiye sahip pek çok kripto varlık ortaya çıkmıştır. Bitcoin dışındaki kripto varlıklar “altcoin” olarak adlandırılır. Buradaki “alt” alternatif anlamına gelmektedir. Yani bitcoine alternatif diğer Coinler.

    Bitcoin ve Kripto Varlıklar Haram Mı?

    Dijital para ekosisteminin temeli olan kripto varlıkların kullanım alanının yaygınlaşması ve yatırımcılara ciddi kazançlar sağlaması “Bitcoin haram mı?” sorusunu akıllara getirmeye başladı. Pek çok yatırımcının araştırdığı konulardan biri olan kripto varlıkların caizliği, herkes tarafından merak edilmektedir. Bu konuda Diyanet İşleri tarafından, akıllardaki soruları gidermek için bir fetva yayınlandı ve Bitcoin günah mı yoksa değil mi yanıtlandı.

    Diyanet İşleri’nin yayınladığı fetvaya göre; kullanıcılar arası transfere izin veren veya kıymet birimi olarak kabul edilen dijital para değerlerinin kullanımı, transferi ve alım satım işlemleri haram değildir. Dolayısıyla Bitcoin ve kripto varlıklar caizdir. Burada önemli olan şey, tercih edilen kripto varlığın üretim ve piyasaya sürüm aşamasında güvensizlik ve belirsizlik olmamasıdır. Tercih edilen kripto varlıkların, belirli bir kesimi haksız kazanç sağlamaya itmemesi ve diğer kullanıcıları aldatan bir sisteme sahip olmaması gerekir. Bu açıklamadan yola çıkarsak Bitcoin caizdir ve haram değildir diyebiliriz.

    Son yıllarda kripto varlıklara artan eğilim, piyasaya pek çok spekülatif haberin ve güvensiz değerin de sürülmesine neden oldu. Bu durumda her geçen gün çoğalan dijital para çeşitliliği arasından, piyasaya güven aşılayan ve kişilerin hak yiyerek zenginleşmesine izin vermeyen ürünlerin tercih edilmesi lazımdır. Özünde ciddi belirsizlik taşımayan, kişileri aldatma ve dolandırma riski olmayan, bağımsız ve güvenilir kripto varlıklardan olan Bitcoin caizdir.

    Dolayısıyla ortada “Btc haram mı?” diye merak eden yatırımcıların endişelenmesini gerektiren bir durum yoktur. Yatırımcıların, kripto varlıklar arasında “saadet zinciri” olarak adlandırılan ve kullanıcıları dolandırma amacıyla piyasaya sürülen birimlere karşı dikkatli olmaları gerekir. Çünkü belirli bir zümrenin, başkasının kazancı üzerinden haksız gelir elde etmesine izin veren bu belirsiz kripto varlıkların kullanımı caiz değildir. Dinen haram olan haksız kazanca hizmet etmekten ve bunun bir parçası olmaktan kaçınmak gerekir.

    Eğer siz de Bitcoin gibi kripto paralara yatırım yapmak istiyor ve bunu en iyi ve en güvenli şekilde nasıl gerçekleştireceğinizi bilmiyorsanız Binance Borsasına nasıl üye olunacağını anlattığımız yazımızdan yararlanabilirsiniz.

    Ayrıca Sol Coin ve ONT Coin gibi diğer helal, caiz Coinler hakkında da bilgiler elde edebilir ve yatırım fırsatları keşfedebilirsiniz.

    Yazar

    2002 İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesinden mezun olduktan sonra Londra Üniversitesinde finansal piyasalar üzerine Master yaptı. Yaklaşık 4 yıldır kripto paralar ile ilgileniyor ve finans dünyasını yoğun bir şekilde takip ediyor. Yatırım tavsiyesi olmayan yorumlarını ve bilgilerini Kripto Para Dünyası adlı bloğunda okurları ile paylaşıyor. Böylece insanların bu dünyanın teknolojisine daha hakim olmasını sağlıyor.

    Bir yorum Yaz