Ethereum analiz ve gelecek hedefleri ile kripto marketin büyük beklenti içinde olduğu varlıklardan biri. Bitcoin’den sonra marketin petrolü olarak adlandırılan Ethereum, gerek teknolojisi gerekse Bitcoin’e kıyasla sunduğu çözümlerle öne çıkar. Sahip olduğu altyapı sayesinde bir dijital para birimi olmanın yanı sıra farklı uygulama geliştiriciliğine de izin verir. Öyleyse Blockchain teknolojisini kullanarak oylama, dijital emlak kayıtları tutma, ticaret yapma ve proje yazma gibi çeşitli avantajlar sunan Ethereum nedir ve nasıl üretilir konusunu yakından inceleyelim.

Table of Contents

    Ethereum Nedir?

    Bitcoin’den sonra kripto marketin en yüksek hacmine sahip olan Ethereum, pek çok kişiye göre; Bitcoin’e nazaran uygun fiyatı, yenilikçi teknolojisi ve farklı uygulama geliştiriciliğine izin veren ağı ile ileride Bitcoin’e rakip olabilir. Güçlü yatırımcı kitlesi ve özelleştirilmiş geliştirmeleriyle öne çıkan bu varlık özellikle yeni yatırımcıların ETH nedir konusuna ilgi duymasına neden olur. Kısaca bahsetmek gerekirse Ethereum, geliştiriciler için merkezi olmayan uygulama araçları sunan bir zincir ağıdır. Merkeziyetsiz uygulama oluşturma ve dağıtımına izin veren sistemi ile açık kaynak koduna sahiptir.

    Halka açık ağa sahip olan Ethereum, platformdaki merkezileşme sorununun önüne geçmek için bir takım kural dizinini kullanır. Böylece özerk olmaya çalışarak sorunu ortadan kaldırmayı hedefler. Buna göre; kullanıcı kimliği, verileri, uygulama kullanım durumu ve ağ etkinliği gibi bilgilerin tümü büyük ölçüde gizlenir ve merkezi kontrolün dışında tutulur. Yüksek anonimliğin yanı sıra güvenlik ve merkeziyetsiz internet hareketinin de bir parçası olan Ethereum, verileri saklamak için 3. tarafların yerini alan bir sunucu ve bulut sistemi kullanır. Bütün bu özellikleri, Ethereum yorum analiz konusunun kripto para dünyasının merkezinde konumlanmasını sağlar.

    ETH Coin Kaç TL ve Dolar?

    ETH Coin kaç tl ve kaç dolar anlık olarak Kripto Para Dünyası içerisinden takip edebilirsiniz. ETH Coin ne kadar gibi soruların yanı sıra Ethereum hacmi ve Marketcap değerlerini de buradan öğrenebilirsiniz.

    1 Ethereum 81,218.55 TL -0.77%

    1 Ethereum $ 2,372.20 Dolar -0.77%

    Ayrıca Ethereum piyasa değeri ise $ 285,287,499,815 dolardır. Aynı zamanda ETH Coin günlük $ 19,011,383,738 dolar hacime sahiptir.

    Ethereum Kimin ve Hangi Ülkenin?

    Farklı altcoin üretimine izin veren sistemi ile kripto marketin en değerli 2. varlığı olan Ethereum, yatırımcıların Ethereum kimin tarafından piyasaya sürüldü sorusunu araştırmasına neden olur. 2013 yılında Rus asıllı Vitalik Buterin’in beyaz kağıt üzerinde anlatarak ortaya attığı fikir, birkaç arkadaşına göndermesiyle başladı. Kurucu ekibinde Vitalik Buterin, Anthony Di Lorio, Mihai Alisie, Joe Lubin, Gavin Wood ve Charles Hoskinson gibi isimlerin yer aldığı Ethereum, ilk olarak 2014 Ocak ayında duyuruldu.

    Miami’de gerçekleşen bir Bitcoin konferansında tanıtımı yapılan Ethereum, sadece birkaç ay içinde finanse edildi ve yerel tokenı olan Ether’i Temmuz 2015’te piyasaya sürdü. Genellikle bir altcoin olarak tanımlanan Ethereum, aslında blockchain teknolojisini geliştirmek ve daha geniş bir alanda kullanımını sağlamak amacıyla ortaya atılan yenilikçi bir fikir olarak öne çıktı. Öte yandan otoriteden kaçınması nedeniyle Ethereum hangi ülkenin sorusuna herhangi bir cevap verilemez. Çünkü Ethereum merkeziyetsiz ve özgürleştirilmiş finans araçlarına destek olur.

    Bitcoin ve Ethereum Arasındaki Farklar

    Ethereum Vs Bitcoin
    Ethereum Vs Bitcoin

    Kripto marketin en dikkat çekici ürünlerinden olan Ethereum’un ileride Bitcoin’e rakip olup olmayacağı en fazla tartışılan konulardan biri. En büyük iki büyük kripto para birimi olan Bitcoin ve Ethereum sık sık birbiriyle karşılaştırılır. Bitcoin’e göre daha kısa sürede değer kazanan ve ağ yapısı itibariyle yeni nesil özellikler taşıyan Ethereum’un, ileride nasıl hareketler yapacağını kimse bilemez. Fakat Ethereum kurucu üyesi Vitalik Buterin yaptığı açıklamada; Bitcoin’in altın, Litecoin’in gümüş, Ethereum’un ise petrol olduğunu söyler. Bu açıklamaya göre; Ethereum sahip olduğu teknoloji sayesinde internet sistemi için kullanılan bir enerji kaynağıdır.

    Bu nedenle Ether “kripto yakıt” olarak adlandırılır ve Ethereum platformu için gerekli enerjiyi sağlar. Dolayısıyla Ethereum’un ileride Bitcoin ile rakip olma gibi bir hedefi bulunmaz. Ethereum kurucu ekibinin Bitcoin ve blockchain geliştiricileri arasında yer alması da bu açıklamayı destekler.

    Bütün bunların yanı sıra Ethereum sahip olduğu özelliklerle Bitcoin’den farkılaşır:

    • Bitcoin ve Ethereum amaç olarak birbirinden farklı iki üründür. Bitcoin, eşler arası teknolojisi ile banka ya da merkezi bir yapı olmadan işleyen özel bir blockchain işlevi görür. Bitcoin blockchain teknolojisini varlık sahipliğini izlemede kullanır. Ethereum ise merkeziyetsiz uygulama geliştiriciliğine odaklanır.
    • Bitcoin sisteminde yapılabilecek işlemler bellidir, Ethereum ise farklı yazılımları ve yeni nesil sistemleri yapısına entegre eder. Böylece yeni kripto para birimi üretimine destek olur.
    • Ethereum Bitcoin’e göre daha yenilikçidir.
    • Bitcoin madenciliği için yüksek işlemci gücü ile enerji gereksinimi vardır ve madenciler harcanan güç oranında ödeme alır. Ethereum üreticileri arasında ise belirli bir denge vardır.
    • Bitcoin blok oluşum süresi 10 dakika iken, Ethereum blokları 15 saniyede oluşur. Bu nedenle onaylanma süresi Bitcoin’e göre oldukça kısadır.

    Eğer siz de Ethereum satın almak istiyorsanız buraya tıklayarak dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance’ye üye olabilir ve size özel ömür boyu %10 daha az kokomisyon ödemenizi sağlayan Binance refans kodu indiriminden faydalanabilirsiniz. Bu farklıklar ilginizi çektiyse Bitcoin ve Altcoin farkı yazımızı da okuyabilirsiniz.

    Ethereum Nasıl Çalışır?

    Ethereum Nasıl Çalışır
    Ethereum Nasıl Çalışır

    Bitcoin ve diğer kripto paralar sadece eşler arası ödeme işlemlerinde kullanılmak için geliştirilen varlıklardır. Ethereum’dan önce tasarlanan bu uygulamalarda zamanla geliştiriciler çeşitli sorunlarla karşılaşmaya başladı. Var olan problemleri çözmek ve Bitcoin başta olmak üzere kripto para platform özelliklerini genişletmek için yeni bir ağ yapısının kurulması gerekli hale geldi. Bu sorunları göz önünde bulundurarak geliştirilen Ethereum, kullandığı inovatif çalışma sistemi ile öne çıkmaya başladı. Yatırımcıların merak ettiği Ethereum nedir sorusu, sistemin çalışma prensibi ile daha iyi açıklanır.

    Ethereum’un kripto para dünyasına getirdiği temel yenilik Ethereum Virtual Machine, kısaca EVM olarak adlandırılır. Bu sistem Ethereum gelecek tahminleri hakkında yapılan yorumları olumlu yönde etkiler. EVM sistemi bir çeşit Turing yazılımıdır ve kullanılan programlama dili farkı gözetmeksizin çeşitli programların Ethereum ağında çalıştırılmasına izin verir.

    EVM sistemi blockchain uygulama geliştiriciliğini kolay, hızlı ve verimli hale getirir. Bu sayede Ethereum, yeni uygulamaların her biri için sıfırdan ağ inşa etmek zorunda kalmaz ve farklı uygulamaların tümü tek bir platform üzerinde geliştirilebilir. Ethereum kendine özel bir internet ağına, platforma ve ödeme sistemine sahiptir. EVM, geliştiricilerin kendi belirledikleri kurallar doğrultusunda sözleşme yapmasını sağlar. Böylece geliştiriciler  platform üzerinde uygulama yayınlama imkanına sahip olur. Ayrıca potansiyel müşteriler için farklı uygulamalara erişimi bir hayli kolaylaştırır.

    Ether ve Gas Nedir?

    Gerek özellikleri gerekse sunduğu avantajlar nedeniyle ilgi gören Ethereum yorumları, platformun çalışma sistemine doğrudan bağlıdır. Ethereum finansal kayıt ve verileri saklayan internetteki üçüncü partilerin yerini almada blockchain teknolojisini kullanan bir platformdur. İdeal Ethereum modeline göre; hiç kimsenin kişisel bilgileri kontrol etmesi ve çalması mümkün değildir. Bu nedenle Ethereum bilgisayar saldırılarına karşı oldukça güçlüdür. Bu gücün karşılığında ödemede kullanılan araç Ether olarak adlandırılır ve Ether, Ethereum çalışma mantığının temel yapı taşıdır. Ethereum ağında yerel para birimi olarak kullanılan Ether, platformda geliştirilen uygulamalar için yakıt özelliği taşır. Ayrıca üçüncü taraf işlemlerine veya onaylanmaya gereksinim duymaz.

    Ethereum ağı, akıllı sözleşmeleri kullanarak çalışır. Zincir üzerinde çalıştırılan bu sözleşmeler, belirli koşullar sağlanınca kendi kendine işler hale gelir. Fakat akıllı sözleşmelerin doğru şekilde yürütülmesi için çeşitli ödemelere gereksinim vardır. Bu ödemeler de Ether tarafından karşılanır. Ethereum ağında 15-17 saniyede bir yeni blok oluşturulur ve onaylanan 1 blok karşılığında 5 Ether üretilir. Dolayısıyla ağdaki DeFi uygulamaları kullananlar, işlem yapmak için Ether ödemesi gerçekleştirmek zorundadır. Ether değeri ise direkt olarak Ethereum zincirinin kullanımı ile ilişkilidir. Ether, ağı besleyen madencilere ödül olarak da dağıtılır. Madenciler Ethereum ağında “Gas” adı verilen ikinci bir ödeme yöntemi ile de ödül alabilir. Buna göre; akıllı sözleşme uygulamaları, madencilerin Ethereum ağına girmesini sağlar ve ağa katılımı teşvik için gas ödeme yöntemini kullanır.

    Ethereum Özellikleri ve Projesi

    Ethereum Projesi Ve Özellikleri
    Ethereum Projesi Ve Özellikleri

    Geliştiricilere merkeziyetsiz uygulama oluşturma ve dağıtma imkanı tanıyan Ethereum, marketin yoğun işlem gören ürünlerindendir. Teknoloji, altyapı ve yeni nesil uygulama geliştiriciliğinin önünü açması gibi özellikleriyle Ethereum amacı nedir sıklıkla araştırılır.

    Ethereum dApp kullanıcılarına yönelik bir amaca sahiptir. Bitcoin üzerinden örnek verilecek olursa; Bitcoin aslında eşler arası dijital ödeme imkanı tanıyan bir merkeziyetsiz uygulamadır. Bu dApp’ler, blockchain kodlarından oluşur ve herhangi bir kişi, otorite ya da varlık tarafından  kontrol edilemez. Merkezi hale getirilen hizmetlerin tümü Ethereum aracılığıyla dağıtılır. Yani Ethereum yüzlerce farklı sektördeki hizmeti sunma özelliğine sahiptir.

    Bunun dışında ETH yorum analiz konusunda öne çıkan özelliklerden bir diğeri, Ethereum’un DAO (Merkeziyetsiz Özerk Organizasyon) oluşturmada kullanım imkanı tanımasıdır. Ethereum platformunda DAO’lar akıllı sözleşmeler tarafından kullanılan bir kodla çalışır. Böylece merkezi kontrol ihtiyacı ortadan kalkar ve geleneksel kural yapısında değişiklik yapılabilir. DAO sayesinde kullanıcıların sistemde oy kullanma hakkı olur.

    Platformun en fazla kullanılan özelliği ise farklı kripto para birimi oluşturmaya izin veren yapısıdır. Buna göre; platform üzerinde geliştirilen birimler ERC-20 sistemini kullanır ve ICO yöntemi ile fonlanarak piyasaya sürülür. Piyasadaki çoğu altcoin Ethereum altyapısını kullanarak oluşturulmuştur. Bu da platformun daha fazla değer kazanmasını ve geniş bir kullanım alanına sahip olmasını sağlar.

    Ethereum platformunun sahip olduğu diğer avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

    • Değişmezlik: Platformda geliştirilen uygulamalar üzerinde 3. tarafların veri değişikliği yapma imkanı yoktur.
    • Rüşvet Kanıtı: Uygulamaların tümü sansür ilkesini kullanan bir ağ sayesinde sansürü imkansız hale getirir.
    • Güvenlik: Uygulamalar kriptografi tarafından saldırı ve sahtekarlıklara karşı güvenlik altına alınır.
    • Sıfır Aksama: Uygulamaların kullanılamaz hale gelmesi ve sonlandırılması mümkün değildir. Ağ üzerinde geliştirilen uygulamalarda sıfır aksaklık olur.
    • Geniş Pazar: Ağda geliştirilen uygulamalar çalışmak için Ether’e ihtiyaç duyar. Bu da Ether’in yakıt olarak kullanılmasını ve geleneksel yatırım araçlarından daha iyi olmasını sağlar. Dolayısıyla Ethereum Bitcoin’den sonra en geniş pazara sahip olur.
    • Takip Edilemezlik: Platform, yatırımcıların anonim işlem yapmasına izin verir ve transferi gerçekleşen yatırımlarda, yapılan işlemin geri alınmasını engeller. Böylece takip edilme riskini ortadan kaldırır.
    • Düşük Enflasyon Riski: Dünya para birimlerinin hükümetler tarafından kontrol edilmesi ve piyasaya daha fazla para basılması, enflasyonu artırırken para birimi değerinde dalgalanmalara neden olur. Ethereum için böyle bir şey söz konusu değildir. Çünkü banka veya hükümetlerden bağımsızdır.
    • Güvenli Depolama: Ethereum alım-satımı yapan kullanıcılar, yüksek güvenlikli bir depolama cüzdanına ve özel anahtara sahip olurlar. Böylece hesaba erişim sadece anahtar sahibine özel olur.

    Sahip olduğu avantajlarla öne çıkan Ethereum geleceği parlak bir projedir. Ancak her kriptoda olduğu gibi kendi içinde belirli dezavantajları vardır. Akıllı sözleşme kodlarının insanlar tarafından oluşturulması, belirli bir hata payını beraberinde getirir. Bu nedenle sözleşmeler, kodu yazan kişiler kadar iyidir. Ayrıca Eth rakipleri yazımızı okuyarak Ethereum ile benzer teknolojilere sahip diğer kripto paraları da keşfedebilirsiniz.

    Ethereum Nasıl Üretilir?

    Ethereum, madencilik ile üretilen bir para birimidir. Bitcoin’deki ASIC sistemini kullanmayan Ethereum, özel devrelere sahip olmadan standart cihazlar üzerinden madenciliği mümkün kılar. Yatırımcıların çoğu pek çok açıdan BTC madenciliğine göre daha avantajlı olması nedeniyle Ethereum nasıl üretilir diye merak eder. Ethereum üretiminde ekran kartı kullanılır ve ilk olarak ihtiyaç duyulan şey Ethereum cüzdanıdır. İlgili programları yükleyen her cüzdan sahibi madencilik yapabilir. Ethereum üretimi bireysel gerçekleştirilebileceği gibi, herhangi bir havuza dahil olarak da yapılabilir. Bir havuza katılım sağlandığında üretim hızında artış olur.

    Buradaki en önemli unsur, Ethereum madenciliğinin yüksek işlem gücüne ihtiyaç duymamasıdır. Böylece herkesin Ethereum madenciliği yapması mümkün olur. Bu Ethereum’un avantajlı özelliklerinden biri olsa da, kolay madencilik sisteme çok sayıda yeni madencinin eklenmesine ve dolayısıyla madencilikten elde edilen kazancın düşmesine neden olur.

    Ethereum İlk Çıktığında Ne Kadardı?

    2014 yılında internetten kitle fonlaması gerçekleşen Ethereum, 30 Temmuz 2015 tarihinde piyasaya sürüldü. İlk çıktığında fiyatı 1 dolar seviyesinde olan ETH, Ocak 2016 tarihinde 25 işlem kapasitesine sahip oldu ve ortalama 8,62 dolar seviyesine ulaştı. 2017’de 736 dolardan işlem gören Ethereum zaman içinde değerini katlayarak günümüzdeki seviyelere geldi. Ek olarak Bitcoin ilk çıktığında ne kadardı yazımızı da okuyarak onun hakkında da bilgi alabilirsiniz.

    Ethereum 2.0 Nedir ve Ne Zaman Çıkacak?

    Ethereum Yorumları Ve Geleceği
    Ethereum Yorumları Ve Geleceği

    Daha yeni ve gelişmiş bir platform fikriyle ortaya atılan Ethereum 2.0 güncellemesi, ilk başlarda Kasım 2020’de aktif hale gelecekti. Ancak durum ve şartlar geliştirmenin önce Aralık ayına, daha sonra ise 2021 yılının sonuna ertelenmesine neden oldu. Ethereum ağının yoğun olarak kullanılması ve farklı projeleri destekleyecek nitelikte olması ölçeklenebilirlik sorununu doğurur. Ayrıca sistem yüksek enerji harcayan PoW mekanizmasını kullanır. Bu nedenle ağdaki gas ödemeleri yetersizdir. Platformun sorunlarından bir diğeri de kullanıcı deneyimini tamamen önemsememesi ve kullanışlı bir arayüze sahip olmamasıdır.

    Platformdaki mevcut problemleri ortadan kaldırması hedeflenen Ethereum 2.0 nedir oldukça merak edilen bir konudur. Uzun süredir çıkması beklenen Ethereum 2.0 güncellemesi temel olarak ağdaki ölçeklenebilirlik, güvenlik ve PoS sistemine odaklanır. Bu geliştirmeyle hedeflenenlerden biri, PoW algoritması yerine PoS algoritmasına gitmek ve enerji tüketimini %99 daha aza indirmektir. Ağın daha fazla işlem gerçekleştirmesine izin veren bu sistemin güvenlik sorununu da ortadan kaldırması hedeflenir. Ethereum çalışma sisteminde yüksek hız, verim ve gelişme sağlaması planlanan Ethereum 2.0 ne zaman gerçekleşecek hala tam olarak belli değil, ancak mevcut platformda iyileştirmelere sebep olacağı bir gerçek.

    Ethereum Geleceği Nasıl?

    Piyasanın en güçlü kripto para birimlerinden olan ETH Coin geleceği ve hareketleri ile çok sayıda yatırımcının takip ettiği bir değerdir. Farklı uygulama geliştiriciliğinin yanı sıra, planladığı güncelleme ile piyasalara hareket getirmesi beklenen bu birim hakkında sorulan Ethereum alınır mı sorularını kesin olarak yanıtlamak mümkün olmaz. Ancak Ethereum’un özellikle güncelleme sonrasında fiyatında artış yaşanabilir. Ağın mevcut sorunlarını çözen geliştirmelerin uygulamaya konması, ETH fiyatında artışa yol açabilir. Ayrıca sitemizde bulunan BitTorent geleceği ve Chz Coin geleceği gibi inceleme yazılarımızı da okuyabilirsiniz.

    Ethereum Yorumları

    Ethereum Yorumları
    Ethereum Yorumları

    Kripto marketin Bitcoin’den sonra en fazla takip edilen birimi olan ETH Coin yorumları, herkesin ilgisini çeker. Genellikle bir altcoin olarak yorumlanan Ethereum, sunduğu özelliklerle çok daha fazlasını vadeden bir projedir. Blockchain teknolojisine yenilikçi yaklaşım sunması ve farklı altcoinlerin geliştiriciliğine izin vermesi nedeniyle çoğu analist, Ethereum’u geleceğin değerli para birimlerinden biri olarak görür. Fakat kripto dünyasındaki yüksek volatilite, ETH alınır mı ve Ethereum artar mı gibi soruları kesin olarak yanıtlamayı imkansız kılar.

    Ethereum Almak Mantıklı Mı? Artar Mı?

    Pek çok analiste göre, kripto para yatırımcılarının özellikle uzun vadede cüzdanda tutması gereken varlıkların başında Ethereum gelir. Sunduğu avantajlar ve planladığı güncelleme ile marketteki mevcut sorunları ortadan kaldırmayı hedefleyen Ethereum gelecekte çok daha değerli hale gelebilir. Fakat Ethereum almak mantıklı mı diye araştıran yatırımcıların, karar vermeden önce genel market hareketlerini incelemesi ve kendi fikirleri doğrultusunda pozisyon açması önerilir. Unutulmamalıdır ki burada paylaşılanlar yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz ve herhangi bir yatırım pozisyonundan ötürü sorumlu tutulamaz. Yatırımcıların her biri kendi eyleminden sorumludur. Burada paylaşılan içerikler sadece fikir verme ve bilgilendirme amacı taşır.

    Ethereum Nasıl Alınır?

    Eğer Ethereum nasıl alınır diye merak ediyorsanız biz Kripto Para Dünyası olarak okurlarımıza her zaman dünyanın en güvenli kripto para borsası olan Binance’yi önermekteyiz. Eğer siz de Binance’ye üye olmak ve Ethereum satın almak istiyorsanız buraya tıklayabilir ve ömür boyu %10 komisyon indiriminden faydalanabilirsiniz.

    Ayrıca Eth coin yazımız ilginizi çektiyse sitemizde bulunan Bal Coin ve SNX Coin gibi diğer kripto para inceleme yazılıarımızı okuyabilirsiniz.

    Yazar

    2002 İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesinden mezun olduktan sonra Londra Üniversitesinde finansal piyasalar üzerine Master yaptı. Yaklaşık 4 yıldır kripto paralar ile ilgileniyor ve finans dünyasını yoğun bir şekilde takip ediyor. Yatırım tavsiyesi olmayan yorumlarını ve bilgilerini Kripto Para Dünyası adlı bloğunda okurları ile paylaşıyor. Böylece insanların bu dünyanın teknolojisine daha hakim olmasını sağlıyor.

    8 Yorumları

    1. Çok faydalı bir yazı olmuş etheryum hakkında bir çok şey öğrenmiş oldum

    2. Serkan abdioğlu Cevapla

      Ethereum Nedir sayenizde öğrenmiş olduk faydalı bilgiler teşekkür ederim

      • Filiz kiytak Cevapla

        Verdiğiniz bilgiler çok değerli ve çok kiymetliydi sonsuz teşekkürler

    3. Ethereum ile ilgili merak etiğim çok şey vardı aradığım herşeyi öğrendim çok teşekkür ederim çok güzel bir uygulama ☺

    4. Etherum hakkında fazla bilgi sahibi değildi bunların hepsini tamamen burada öğrenmiş oldum benim için çok değerli oldu çok teşekkür ederim

    5. Etherium’un çalışma prensibi ve geleceği ile ilgili çok bilgilendirici bir makale.Bu minvalde çok teşekkür ederim

    6. Ayca Ozdemir Cevapla

      Sayenizde Ethereum nedir ve nasıl çalışır, Ethereum geleceği hakkında bilgilere sahip oldum. Yazı için teşekkürler ☺️

    7. Ayca Ozdemiir Cevapla

      Sayenizde Ethereum nedir ve nasıl çalışır, Ethereum geleceği ile alakalı bilgiye sahip oldum sağolun ☺️

    Bir yorum Yaz