Grayscale Coin kavramı, kripto para birimleriyle ilgilenen herkesin karşısına en az bir kez çıkmıştır. Büyüyen kripto markette, yüksek yatırım ve fonlarıyla dikkat çeken Grayscale, özellikle sosyal medya ve haberlerde sık sık görülür. Elinde bulundurduğu yüksek miktardaki kripto varlıkla, marketin belirleyicilerinden olan Grayscale’in ne olduğu ve ne işe yaradığı bütün yatırımcılar tarafından merak edilir. O halde Grayscale ne demek daha detaylı şekilde inceleyelim.
Grayscale Nedir?
Grayscale nedir sorusunu, kelime anlamı olarak siyah beyaz fotoğraf şeklinde tanımlayabiliriz. Adını bu kavramdan alan Grayscale ise, 2013 yılında Barry Silbert tarafından kurulmuş olan ve kripto para birimleriyle ilgilenen bir şirkettir. Kripto paralar hakkında dijital içerik ve haber üreten Coindesk’in bağlı bulunduğu, Digital Currency Group’un da yan kuruluşu olarak geçer.
Global olarak dünyanın en büyük kripto para ve Bitcoin varlığına sahip şirket olarak tanımlanan Grayscale, 29 Ocak 2021 tarihinde paylaştıkları rapora göre 30 milyar değerine yakın kripto varlığa sahiptir. Ayrıca şirketin yönettiği varlık değeri, yapılan yeni yatırımlar ve market hareketlerine bağlı olarak her geçen gün büyümeye devam etmektedir. Bu anlamda Grayscale şirketi nedir sorusu, dünyanın en büyük kripto para varlık yöneticisi şeklinde yanıtlanabilir. Finans dünyasını kökünden etkileyen ve kripto para birimlerinin Wall Street’e girmesine zemin hazırlayan şirket, diğer kurum ve kuruluşların da kripto para birimlerine bakışını temelden değiştirdi. Kripto para birimlerinin kabulü, günlük hayata adapte olması ve çeşitli kurumların onayını alması Grayscale’in katkılarıyla gerçekleşti.
Kurucusu tarafından yapılan açıklamaya göre; Bitcoin ve kripto para birimlerinin, bilinen para ve değer birimlerini temelden değiştirme gücü vardır. Buna göre; alım-satım, transfer işlemleri, alışveriş ve değiş tokuş gibi klasik finans araçları yenilik ve değişime açıktır. Global açıdan yenilenen finans araçlarının bir parçası olmak Bitcoin ve kripto para birimlerine sahip olmaktan geçmektedir.
(GBTC) Grayscale Bitcoin Trust Nedir?
Kripto para birimlerinin soğuk ya da sıcak cüzdanda saklanması ve bu durumun ortaya çıkardığı sorunlara bağlı olarak devreye giren GBTC, çoğu kripto para yatırımcısının yabancı olduğu bir kavramdır. Bu nedenle internette en fazla aratılan konulardan biri, GBTC nedir sorusudur. GBTC kavramının açılımı, Grayscale Bitcoin Trust olarak geçer. Kısaca yatırımcıların kripto varlıklarını güvenle saklamasına izin veren bu fon, Grayscale şirketinin bir ürünüdür.
Eldeki varlıkları hangi cüzdanda ve nasıl saklayacağını düşünmeden, yatırım yapmaya izin vermesi, Grayscale Bitcoin Trust nedir konusunu arama motorlarının ilk sıralarına çekmiştir. Yatırımcıların BTC’ye direkt olarak ulaşmasına izin veren bir araç olarak geçen GBTC, BTC’nin nasıl saklanacağı, korunacağı ve ticaretinin yapılacağı gibi teknik detaylarla uğraşmadan alınmasını sağlar. Bu durum, yatırımcıların borsadan hisse senedi alır gibi kolay ve hızlı şekilde yatırım yapmasına izin verir.
GBTC sunduğu şu avantajlarla öne çıkar:
- Grayscale şirketi, fon yönetiminin ve menkul kıymet ürünlerinin fazlasıyla önemli olduğunu belirtir. Kripto para birimlerine ön yargıyla yaklaşılması, market hareketliliği ve varlık saklama güçlüğü gibi sebepler, yatırımcıların dijital paralardan uzaklaşmasına neden olur. GBTC, sahip olduğu üst düzey güvenlik önlemleriyle yatırımcı varlıklarını en iyi şekilde koruyacağını garantiler. Bu durum, yeni yatırımcıların kripto para birimlerini tercih etmesine neden olur.
- GBTC, bütün ABD menkul kıymetlerini destekler niteliktedir. Böylece, hızlı ve kolay şekilde alınıp satılabilir.
- Kolay ve hızlı şekilde Bitcoin sahibi olmayı sağlar.
- Sistemde aracı kurumların bulunması, GBTC’nin kurumlar arası alım satımına izin verir. Bu şekilde hızlı bir yatırım aracı olur.
Bu özelliklerinin yanı sıra, GBTC’nin bu anlamdaki tek ürün olması nispeten yüksek prim oranlarına sahip olmasına neden olur. Böylece yatırımcılar, riskli kripto para piyasasına biraz yüksek ücret ödeyerek giriş yaparlar. Ancak şirketin her geçen gün büyümesi, kripto para birimlerini desteklemesi ve finans sektöründe önemli bir yer tutması gibi özellikleri, potansiyelinin yüksek olmasını sağlar ve yatırımcıya kazanç getirmesini sağlar.
Grayscale Coin Portföyü
Hisse senedi ve BTC yatırımı arasında fark olsa da, Grayscale sisteminde, hisse fiyatları BTC’ye yatırımı mümkün kılmak için uygun şekilde belirlenir. Bu şekilde hisse satışı yapılır ve hisseler 180 günlük süre boyunca elde tutulur. Bu süre dolduktan sonra pazar açılır ve eldeki hisseler satışa çıkarılır. Grayscale hisse fonları, yatırımcıların uğraşmadan BTC yatırımı yapmasını sağlar. Bu fonlar OTCQX üzerinde GBTC kodu ile aratılabilir. Eldeki ürünlerin pazara çıkması ve satışa sunulması Grayscale Bitcoin Trust Unlock, yani kilit açma olarak bilinir. Çok sayıda BTC’nin piyasada serbest kalması, dalgalı kripto marketi olumlu şekilde etkileyebilir ve BTC üzerindeki satış baskısını kaldırarak yukarı hareket yapmasına neden olabilir. Bu nedenle, yatırımcıların pek çoğu vade dolum süreçlerini takip ederek yatırım kararı alır.
Dünyadaki Bitcoin arzının büyük bir kısmına sahip olan Grayscale Bitcoin ve çeşitli altcoinleri bünyesine katan bir şirkettir. Piyasa hareketleri ve uzun dönem proje özelliklerini inceleyerek yatırım araçlarını güncelleyen Grayscale aldığı coinler ile dikkat çeker. Grayscale, yatırımcılarına daha geniş bir portföy sunmak için yeni altcoinleri listesine dahil eder. Sürekli olarak yeni altcoin projelerini inceleyen ve dönem dönem yeni coinleri listesine ekleyen Grayscale şirketinin sahip olduğu kripto para birimleri şu şekilde sıralanabilir:
- AAVE (Aave)
- ADA (Cardano)
- ATOM (Cosmos)
- BAT (Basic Attention Token)
- COMP (Compound)
- DOT (Polkadot)
- EOS (EOS)
- FIL (Filecoin)
- FLOW (Flow Dapper Labs)
- GRT (The Graph)
- LINK (Chainlink)
- LPT (Live Peer)
- MANA (Decentraland)
- MKR (MakerDao)
- NMR (Numeraire)
- RSR (reserve Rights)
- SNX (Synthetix)
- STX (Stacks)
- SUSHI (Sushiswap)
- UNI (Uniswap)
- XMR (Monero)
- XTZ (Tezos)
- YFI (Yearn Finance)