İndikatörler nedir, piyasanın hangi yönde hareket edeceğini tahmin etmek ve yatırım pozisyonlarına buna göre karar vermek isteyen yatırımcıların araştırdığı bir konu. Kripto para birimlerinde kullanılan indikatörler, çeşitli analiz ve matematik formüllerine dayanan göstergelerdir. İndikatörler kesin fiyat tahmin etmese de doğru yatırım için mutlaka kullanılması gereken teknik detaylardır. Bu yazımızda daha iyi bir piyasa takibi için kullanılan indikatörler nelerdir araştırdık ve en iyi indikatör çeşitlerini inceledik.
İndikatör Nedir?
Kripto para piyasalarında işlem yapmak bütün yatırımcılar için belirli oranda risk faktörü taşır. Bu riskin düşürülmesi için pozisyon açmadan önce teknik analiz yapılması ve piyasa takibi önerilir. Piyasadaki geçmiş dönem hareketlerini inceleyerek gelecek döneme ait fiyat hareketlerini tahmin etme teknik analiz olara adlandırılır. Teknik analiz haber akışları ve global gelişmelerden anlık olarak etkilenir. Bu aşamada en doğru teknik analiz indikatör adı verilen göstergeler yardımıyla yapılır. Bu nedenle kripto para yatırımcıları indikatör ne işe yarar ve nasıl kullanılır gibi sorulara yanıt aramaya çalışırlar.
Pek çok kişinin merak ettiği indikatör ne demek sorusu, fiyat analizinde fiyat eğilimini gösteren araç olarak özetlenebilir. Teknik analizle birleştirilen bu araçlar, fiyat hareketlerini matematiksel modellerle sağlar ve tarihsel verileri baz olarak kullanır. Sonrasında bütün bilgi çeşitli modellere dönüştürülür ve grafik üzerine yerleştirilir. Bu şekilde yatırımcılar çeşitli indikatörleri istedikleri kripto para birimi grafiğine dahil ederek analiz yapmaya başlayabilirler. Analiz yaparken birden fazla indikatör bir arada kullanılabilir, fakat %100 doğru tahmin yapan kesin indikatörler bulunmaz. Bu nedenle kripto para borsa indikatörleri ve anlamları iyi anlaşılması gereken konulardır. Yatırımcılar daha sonra çeşitli indikatörlerin yardımıyla kendi analizlerini yapabilirler.
Ayrıca bkz: En Az Komisyon Alan Bitcoin Borsası
İndikatör Çeşitleri
Kripto para indikatörleri sayesinde, seçilen kripto para biriminin hareket eğilimi tahmin edilebilir. İndikatörler yatırımcıya yol gösteren ve fiyatın gelebileceği hedef noktaları belirleyen araçlardır, düzgün kullanıldıklarında karlı pozisyon alınmasını sağlayabilirler. Grafiklerle birlikte kullanılan çok sayıda indikatör çeşiti olsa da uzman ve analistlerin en fazla tercih ettiği temel indikatörler şunlardır:
1- Hareketli Ortalama (Moving Average)
Teknik analizde en fazla kullanılan indikatör çeşitleri nelerdir sorusuna verilecek ilk yanıt Hareketli Ortalama’dır. Hareketli Ortalama, temel olarak geçmiş dönem fiyatlarının aritmetik ortalamasının alınmasıyla hesaplanır ve kendi içinde farklı türlere ayrılır. Bu türler basit, üssel ve ağırlıklı hareket olarak sınıflandırılır. Basit ortalamada temel aritmetik ortalama alınır, üssel ortalamada son dönem verileri daha ağırlıklıdır ve ağırlıklı harekette yine son dönem verileri önemsenir, fakat fiyat hareketleri daha hassas algılanır. Bu indikatör EMA5, EMA50, EMA100 ve EMA200 gibi 5,50,100,200 günlük verilerin hesaba katılmasını sağlar, ayrıca kullanılan en güvenilir göstergeler arasındadır.
2- Bollinger Bantları
En fazla kullanılan indikatör çeşitlerinden bir diğeri John Bollinger tarafından icat edilen Bollinger Bantları’dır. Bu bantlar fiyat grafiğine 3 çizgi eklenmesiyle çalıştırılır ve fiyatın bantlara olan mesafesine göre alış ya da satış kararının verilmesinde etkili olur. Örneğin; bantlar arası mesafenin fazla olması fiyatarın şiştiğini gösterir. Bollinger bantları volatiliteyi ölçer ve fiyatın ne kadar savrulduğunu gösterir. Olabilecek fiyat aralığını gösteren bu indikatör, fikir oluşumu sağladığından çok sayıda yatırımcı tarafından kullanılır. Bantların alt ve üst kısmı hedef olarak belirlenebilir ve yatırım kararı buna göre belirlenebilir.
3- MACD (Moving Average Convergence Divergence)
Açılımı Hareketli Ortalama Yakınsama Sapması olarak bilinen MACD, en fazla kullanılan indikatör çeşitleri arasındadır ve doğru teknik analizde etkilidir. Trend takip etmeye yarayan MACD, 12 ve 26 günlük ortalama farkının alınmasını sağlar. Bu indikatörde sinyal çizgisi adı verilen ve 9 günlük ortalamayı gösteren bir çizgi yer alır. Sinyal çizgisi, alım ve satım sinyallerinde tetikleyicidir. MACD genel olarak ortalamaların kesişmesi ile kullanım sağlar. Buna göre; MACD sinyal çizgisinin altında kalırsa fiyatların düşüşe geçeceği ve eldeki malların satılması gerektiği söylenebilir. Tam tersinin olması ise yükseliş habercisi olarak yorumlanabilir.
4- RSI (Relative Strength Index)
RSI, Göreceli Güç Endeksi olarak bilinir ve farklı finans sektörlerinde kullanılır. Momentum indikatörü olan RSI, temel olarak seçilen aralıktaki kazanç-kayıp oranını gösterir. Bu indikatördeki tek değişken length yani periyot sayısı olarak temsil edilir. Genellikle kullanılan periyot ise 9 ya da 14’tür. Yatırımcılar istedikleri süreye göre periyot sayısını değiştirebilir. Örneğin; saatlik grafik takip ediliyorsa periyot sayısının 5-9 arasında tutulması önerilir, günlük grafiklerde ise periyodun 14-21 aralığına çekilmesi daha doğru analizlerin yapılmasını sağlayabilir.
RSI, pozitif veya negatif uyumsuzluğun belirlenmesinde de etkili bir indikatördür. Uyumsuzluk ise kripto para fiyatı ile indikatörün farklı doğrultuda hareket ettiği zaman oluşan bir durumdur. Pozitif uyumsuzlukta paritenin değeri düşer, fakat RSI yükselir. Bu durum paritedeki güçlü alıma ve yükselişe işaret eder. Negatif uyumsuzluk bunun tam tersinin olduğu durumdur, yani parite fiyatı yükselirken RSI göstergesinde düşüş gözlenir. Sonuç olarak negatif uyumsuzluk alımın cılız kaldığı, dolayısıyla düşüşlerin gelebileceğini gösterir ve sat sinyali olarak yorumlanır.
Kripto para piyasaları için yukarıda sayılanların dışında çok sayıda indikatör bulunur. Yatırımcılar diledikleri indikatörler arasında seçim yaparak kendi teknik analizlerini oluşturmaya başlayabilirler. Farklı göstergelerin bir arada kullanılması, yatırımların daha doğru şekillendirilmesinde ve piyasada yaşanacak olası hareketlere karşı tedbirli olmada etkilidir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Pek çok yatırımcı birden fazla indikatörü aynı anda kullanarak, bir indikatörün verdiği sonucu diğeriyle doğrulama yoluna gider. Kullanılan indikatörlerin aynı yönlü hareket göstermesi durumunda yatırım hamleleri daha doğru planlanabilir. Bu aşamada en güvenilir indikatörlerin tercih edilmesi ve piyasanın yakından takip edilmesi gerekir.
Bu yazımızda en fazla kullanılan indikatörleri incelemeye çalıştık. Fakat bu indikatörler her ne kadar yol gösterici elemanlar olsa da kesin bir gösterge olarak alınmamalıdır. Çünkü volatil ve çeşitli etmenlere göre aniden değişen kripto para piyasalarında tahmin yapmak bir hayli zordur. Bu nedenle indikatör nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır iyice benimsendikten sonra yatırım kararlarının verilmesi önerilir. Ayrıca, %100 doğru sonuç veren bir teknik analiz ya da indikatör olmadığının da bilinmesi önemlidir. Yatırımcıların indikatörleri ve grafikleri birleştirerek kendi analizlerini yapması, ek olarak hızlı değişken yapılı bir piyasada işlem açtığının farkında olması gerekir.
Ayrıca bkz: Binance Referans Kodu Nedir?
1 Yorumu
Bilgileriniz çok değerli kripto para dünyasi çok hızlı şekilde yükseliyor 🙏