Stop limit nedir kripto para piyasalarında HODL yapmak yerine, günlük al-sat ile daha fazla kazanç elde etmek isteyen deneyimli yatırımcıların öğrenmeye çalıştığı bir konu. Yatırımcılar için oldukça kullanışlı araçlardan olan şartlı emirler; zarar kesme, kar alma ve stratejik hamleler yapma gibi avantajlar sağlar. Bu yazımızda stop limit ve stop loss nedir nasıl yapılır konularını detaylıca inceledik.

İçeridekiler

    Stop-Limit Nedir?

    Üst düzey yatırım hamleleri yapmak ve alım-satım işlemlerinde yüksek kontrole sahip olmak isteyen yatırımcılar limit stop nedir konusunu merak etmekte. Kısaca açıklamak gerekirse stop-limit, stop-loss ve limit emirlerini bir arada sunar. Buna göre; stop-limit emrinde stop fiyat, işlemin devreye girmesi için gereken tetikleyici fiyattır. Limit fiyat ise emrin geçerli olduğu fiyattır. Yatırımcılar stop emir koyarak ve destek direnç seviyelerini göz önünde bulundurarak stratejik hamleler yapabilir.

    Yeni başlayanlar için kafa karıştıcı bir kavram olabilen stop limit nedir nasıl kullanılır konusunun anlaşılması için öncelikle limit ve stop loss emirlerine göre farklılıklarından bahsetmek gerekir.

    Limit, Stop-Loss ve Stop-Limit Emri Farkları

    Kripto para piyasalarında kullanılan limit emirleri, yatırımcıların daha fazla zarara uğramasını engelleyen ve en iyi pozisyonu almasını sağlayan farklı işlemlerden oluşur. Bunlardan limit emri özellikle yeni yatırımcılar tarafından sıklıkla kullanılır ve otomatik olarak verilen emir üzerinden alım ya da satım yapılmasını sağlar. Örneğin; Bitcoin piyasa fiyatı 40.000 USD iken anında BTC almak istiyorsanız bu fiyatın biraz altına 39.000 USD’ye limit alım emri verebilirsiniz. Aynı şekilde elinizdeki BTC’leri anında satmak istiyorsanız 41.000 USD’ye limit satış emri verebilirsiniz. Limit emri, piyasa fiyatı belirlediğiniz seviyeye geldiğinde işlemin otomatik olarak gerçekleşmesini sağlar.

    Biraz daha deneyimli kullanıcıların tercih ettiği bir diğer limit emir çeşiti stop-loss’tur. Bu nedenle pek çok yatırımcı stop loss nedir ve btc stop nedir nasıl yapılır konularını merak eder. Türkçesi zararı durdur olarak geçen stop-loss, piyasanın belirli bir fiyat altına inmesi durumunda zararı kesmeyi sağlayan bir emir tipidir. Böylece yatırımcılar, belirledikleri fiyatın gelmesiyle birlikte daha az zarara uğrar veya zarara uğramadan düşen piyasadan çıkabilirler. Bu emir, piyasa emrini tetiklediğinden son fiyatta farklılıklar oluşabilir. Örneğin; BTC fiyatı 40.000 USD ve biraz aşağıdan veya bu seviyeden BTC aldınız. Ancak piyasanın aşağı yönlü gitme ihtimali var. Bu durumda elinizdeki varlıklarda zarara uğramamak için 39.500 USD’ye stop-loss emri girebilirsiniz. Böylece fiyat bu seviyeye ulaştığında elinizdeki varlıklar otomatik olarak satılır ve aşağı yönlü hareket eden piyasadan karla veya az zararla çıkmış olursunuz.

    Stop-limit emri ise limit ve stop-loss emirlerini birleştiren bir işlem türüdür. Bu nedenle kripto para stop nedir iyice anlaşıldıktan sonra bu emir tipinin kullanılması önerilir. Bu emirde, borsadaki limit emri tetikleme fiyatıyla belirlenir. Buna göre; tetikleme fiyatı geldiğinde yatırımcı belirlediği fiyattan alım ya da satım yaparak kar elde edebilir veya zarara uğramaktan korunabilir.

    Binance’te Stop-Limit Emri Nasıl Çalışır?

    Stop-limit, yeni kullanıcılar için biraz kafa karıştırıcı görünse de yatırımların daha iyi şekillenmesi için oldukça kullanışlı bir emir türüdür. Bu emir tipini kullanmak isteyen yatırımcıların, önce limit ve stop loss nasıl koyulur konularında deneyimli olması önerilir. Bu iki emir tipini birleştiren stop-limit emri alım veya satım için uygulanabilir.

    Her iki durumda da maksimum fayda sağlayacak şekilde piyasa yönüne karşı poz alınmasını sağlayan stop limit nasıl kullanılır Binance borsası üzerinden örnek verilebilir. Örneğin; BNB Coin’in yakın zamanda boğaya girme beklentisi var ve bunun için direnç 400 USD. Bu seviyeyi aştıktan sonra BNB’nin hızla yukarı hareket etmesi bekleniyor ve çok yukarıdan alım yapmak istemiyorsunuz. Bu durumda limit alım emri verirseniz hızlı hareket karşısında açıkta kalabilirsiniz. Bu gibi işlemlerde stop-limit alım emri girerek alım fiyatınızı sınırlandırabilirsiniz. Stop-limit alım emrinde borsaya alım yapması için tetikleyici bir fiyat vermeniz gerekir. Burada teknik seviyeye bakarak 400 USD stop tetikleyici fiyatı girebilir, limit yani alım fiyatını da 410 USD olarak belirleyebilirsiniz. Bu durumda fiyat 400 USD seviyesine geldiğinde sizin 410 USD’den BNB alım emriniz otomatik olarak verilir.

    Aynı şekilde stop-limit emrini zarardan korunmak için satışta da kullanabilirsiniz. Bu sefer BNB’de destek seviyesi 400 USD ve piyasanın aşağı yönlü hareket etmesi bekleniyor olsun. Bu durumda zarardan korunmak için satış limit emrinde stop fiyatını 400 USD, limit fiyatını ise 390 USD olarak belirleyebilirsiniz. Yani BNB fiyatı 400 USD’ye ulaştığında sizin 390 USD’den verdiğiniz satış emri devreye girer. Böylece piyasa daha fazla düşmeden elinizdeki varlıkları satabilirsiniz. Ancak stop-limit emirlerinde piyasanın hızlı hareket etmesi nedeniyle bazen emirleriniz tam olarak gerçekleşmeyebilir. Bu nedenle tetikleyici fiyat ve limit fiyatının coin fiyat aralığına göre belirlenmesi gerekir. Örneğin; stop limit Binance üzerinde Bitcoin’de yapılıyorsa, tetikleyici ve limit fiyat arasındaki fark 10 USD, 20 USD gibi küçük bir miktar yerine daha yüksek aralıkta olursa emrin çalışma ihtimali de yüksek olur.

    Eğer hala Binance üyesi değilseniz buraya tıklayarak üye olabilir ve ömür boyu Binance referans kodu indiriminden faydalanabilir ve %10 daha az komisyon ödersiniz.

    Stop-Limit Emri Ne Zaman Kullanılmalı?

    Stop-limit emirleri, alım ya da satım yapmak istediğiniz varlık için belirlenen fiyat üzerinden işlem yapmanıza imkan tanır. Böylece teknik seviyelere bağlı tetikleyici fiyatlar girerek, kripto piyasasındaki oynaklıktan en iyi şekilde yararlanırsınız. Limit veya stop loss nasıl yapılır anlaşıldıktan sonra stop-limit işlemlerini tercih edebilirsiniz. Klasik bir stop-loss emrinde girdiğiniz emiri patlatarak piyasa hızla yukarı hareket edebilir. Bu durumda siz elinizdekileri satarak piyasadan çıkmış ve yükselişi kaçırmış olursunuz.

    Aynı emri stop-limit ile girerseniz belirlediğiniz tetikleyici fiyat gelmeden işlem emri açılmaz. Böylece piyasa yükselirken en iyi noktada kar alabilir, düşerken ise çok zarara uğramadan satış yapabilirsiniz. Bu emirlerde ustalaşmak volatil borsadaki hareketlerden en iyi şekilde yararlanmanızı sağlar.

    Yazar

    2002 İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesinden mezun olduktan sonra Londra Üniversitesinde finansal piyasalar üzerine Master yaptı. Yaklaşık 4 yıldır kripto paralar ile ilgileniyor ve finans dünyasını yoğun bir şekilde takip ediyor. Yatırım tavsiyesi olmayan yorumlarını ve bilgilerini Kripto Para Dünyası adlı bloğunda okurları ile paylaşıyor. Böylece insanların bu dünyanın teknolojisine daha hakim olmasını sağlıyor.

    Bir yorum Yaz