TRC20, TRON blok zinciri üzerine kurulmuş olan ve akıllı sözleşmeleri kullanan bir token ihra. standardıdır. Ethereum zincirinde kullanılan ERC20 standardıyla tamamen uyumlu olması nedeniyle geniş kullanım alanına sahiptir. TRON ağı üzerinde para yatırma, çekme ve transfer işlemlerinde kullanılması nedeniyle yatırımcıların sıklıkla merak ettiği bir konudur. Bu yazımızda TRC20 nedir ve kullanım alanları nelerdir sorularını detaylıca araştırdık.
TRC20 Nedir?
Token ihracında kullanılan farklı sözleşme standartları bulunur. Bunlardan biri de TRON ağını kullanan TRC20’dir. TRC20 üzerinde yapılan sözleşmeler kripto para birimlerini takas etme, gönderme, çekme, paylaşma gibi çeşitli işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlar. Ek olarak bu ağ dijital cüzdanla da desteklenir ve yatırımcıların varlıklarını saklamasına izin verir. TRON halka açık bir ağ olduğu için isteyen herkese kendi ağ standartlarını kullanarak ve belirli kurallara uyarak token geliştirme imkanı sunar. Bu tokenlar TRC20 tokenı olarak adlandırılır ve TRON blok zincirini kullanan bütün uygulamalarla sorunsuzca çalışır. Bu anlamda TRC20 swap işlemlerinin yanı sıra token geliştiriciliğine izin veren bir protokol olarak tanımlanabilir.
TRC20 USDT ise Tether kripto para biriminin TRON ağıyla uyumlu türüdür. TRC20 USDT de tıpkı USDT gibi fiyatı dolar ile sabitlenmiş bir kripto paradır ve TRON ağındaki akıllı sözleşmelerin işletilmesinde aktif olarak kullanılır. TRON altyapısını kullanan protokollerin yanı sıra dApp’ler de bu kripto para birimi ile çalıştırılabilir. Kripto para ihraç süreci ücretsiz, hızlı ve şeffaf olduğu için tercih edilir. Ek olarak akıllı sözleşmeler geniş yelpazede ürünlerle uyumluluk sunar, bu da cüzdanlar ve borsalar arası transfer işlemlerini daha verimli şekilde tamamlamada etkilidir.
TRC20 ve ERC20 Arasındaki Farklar
Kripto para borsalarında para çekme, yatırma ve transfer etme gibi swap işlemleri çeşitli ağlar üzerinden yapılır. Burada alıcı ve gönderici olmak üzere iki farklı cüzdan adresi girilmesi gerekir, ayrıca girilen adreslerin aynı ağda çalışmasına dikkat edilmelidir. En fazla kullanılan swap ağları ise TRC20 ile ERC20 ağlarıdır. Bu nedenle kripto para yatırımcılarının pek çoğu ERC20 ve TRC20 nedir sorusuna yanıt aramaya çalışmaktadır. TRC20’nin ne olduğunu anlamak için öncelikle ERC20 yapısını kavramak gerekir.
ERC20, Ethereum altyapısını kullanan ve en fazla tercih edilen protokol standardıdır. ERC20 ağı token yayınlamak için de kullanılır ve oldukça geniş bir ekosistemi kapsar. ERC20 tokenlarının ağ üzerindeki genel standartlara uyması gerekir. Ethereum’un oldukça bilindik bir zincir olması ERC20 kullanım alanının TRC20’ye göre daha geniş olmasını sağlar. Ayrıca tek tip teknoloji ve standardın benimsenmesi, her türlü tokenın geliştirilmesine izin vermesi ve artırılmış likidite gibi özellikleri nedeniyle öne çıkar. Öte yandan TRC20 ağı Ethereum’daki çeşitli problemlere yeni bir çözüm sunar. İki ağ arasındaki şu farklar, TRC20 nedir sorusuna daha net şekilde yanıt vermemize yardımcı olur:
- Her iki ağ da özel cüzdan adresine sahiptir ve kripto para swap işlemlerinin aynı ağ üzerinde yapılması gerekir. Aksi halde geri dönülemez token kaybı sorunu yaşanabilir. ERC20 cüzdanları “0x” ile başlar, TRC20 cüzdanları ise “T” ile başlar.
- ERC20 Ethereum blok zinciri üzerine kuruludur, TRC20 TRON altyapısını kullanır.
- ERC20 ağında yapılan işlemler birkaç dakika ile 10 dakika arasında değişen sürelerde tamamlanır. Bu anlamda BTC zincirindeki OMNI ağından oldukça hızlıdır. Ancak TRC20 ağı transferleri bu süreyi saniyelere kadar indirir.
- ERC20 ağı yüksek komisyon ödemelerine sahipken, TRC20 oldukça cüzi ücretler çıkarır.
- Güvenlik önlemleri her iki ağda da eşit seviyededir. Fakat Ethereum’un daha geniş ürün yelpazesine hitap etmesi biraz daha güvenli bir duvarı beraberinde getirir.
- ERC20 orta miktarda token transferine izin verir, TRC20 ile daha az miktarda swap işlemi gerçekleştirilir.
Özetlendiğinde, her iki ağın da kendi içinde farklı avantajları bulunduğu görülür. Ancak TRC20 hız, verimlilik ve maliyet konusunda ERC20’den bir hayli öndedir. Aslında TRC20, Ethereum ağındaki verimsizlik, pahalı işlem ücretleri ve uzun transfer süreleri gibi sorunları çözmek için geliştirilmiştir. DPoS yani temsili hisse kanıtı konsensüsünü kullanan TRON zinciri, hala ölçeklenebilirliğini tam olarak sağlayamamış ERC20 ağına göre çok daha verimlidir. Çok sayıda işlemi sadece saniyeler içinde işleyebilmesi, TRON protokolünü kullanan token çeşitliliğini artırmada da etkili olmuştur.
Eğer bu yazımız ilginizi çektiyse Binance referans kodu nedir ve en güvenli Bitcoin siteleri gibi blog yazılarımızı da okuyabilirsiniz.